De mens achter het label.

Elk mens loopt in het leven tegen moeilijkheden aan.  Als de balans tussen draaglast en draagkracht niet in evenwicht is, zijn mensen kwetsbaar.

Zo krijgt de helft van de Nederlanders ooit in zijn of haar leven te maken met psychische problemen of dak- of thuisloosheid en kampen flink wat mensen met verslavingen.

In tijden van Corona nemen klachten als angst, depressie, financiële- of huisvestingsproblemen toe.

Over deze kwetsbaarheden, met name als er een diagnose of een label aan hangt, bestaan vooroordelen en negatieve aannames. Dat noemen we stigmatisering.

Onbegrip, uitsluiting en eenzaamheid zijn het gevolg van stigmatisering, dat heeft effect op het leven van mensen. 

Met stigMAG willen we daar in Amsterdam iets aan doen.

Door in plaats van aanames te doen, naar de mens achter het label te kijken.  En door te kijken naar wat ons bindt in plaats van een ander uit te sluiten.

Daar zetten we diverse workshops, werkvormen, strategieën, methodieken en activiteiten voor in. 

Daarmee willen we verbinding stimuleren en de menselijke diversiteit weergeven.

Om dat voor elkaar te krijgen hebben we met diverse aandeelhouders, organisaties, geïnteresseerden en betrokkenen een beweging in gang gezet: stigMAG.


Wil je weten wie er allemaal betrokken zijn? Klik hier.

Wil je meedoen? Klik hier


Wat gebeurt er zoal?

Er worden diverse strategieën, activiteiten en werkvormen ingezet en ontwikkeld op het gebied van stigmatisering, Hieronder een aantal voorbeelden.


Toolkit Beyond the label

Wil je met je collega’s in gesprek over stigmatisering? Toolkit Beyond the Label bevat 14 werkvormen waarmee je een open dialoog kunt starten.


Tips en advies voor jongeren: Uptalk

UpTalk is een initiatief van Thrive Amsterdam Mentaal Gezond in samenwerking met Mindmasters (whatsapp), Jouw GGD (chat) en @Ease (walk in).   Amsterdamse jongeren kunnen hier in coronatijd terecht om gratis en laagdrempelig hun mentale struggles aan een professionele coach voor te leggen. UpTalk wil jongeren op tijd helpen door een luisterend oor te bieden.


TEDxAmsterdam Salon

Met de TEDxAmsterdam Salons willen wij persoonlijke verhalen over labels, uitdagingen en krachten van bijzondere Amsterdammers onder de aandacht brengen.

Op 11 mei 2021 organiseren we van 14:00 tot 16:30 uur, in samenwerking met stichting Gouden Mannen een online TEDxAmsterdam Salon.

Je kunt de livestream volgen via Pakhuis de Zwijger:


Bekijk hieronder het verhaal van Sikko Riedstra op ons YouTube kanaal.


 

 

MHFA

Wil je leren hoe je iemand helpt die (beginnende) psychische klachten heeft? Na het volgen van de cursus MHFA: Eerste hulp bij psychische problemen weet je wat je kunt doen om mensen te helpen.


De bagagedrager: Stigmatools Koffer

Op een laagdrempelige manier met elkaar in gesprek gaan over stigma bij psychische aandoeningen en zo de deelnemers aan het denken zetten, dat is het doel van StigmaTools. In totaal heeft Stichting De Bagagedrager 20 werkvormen ontwikkeld om stigmatisering tegen te gaan.


Artikel: Mensen zijn ingewikkeld - Floortje Scheepers in Trouw
De psychiatrie probeert patiënten te vangen in categorieën en labels. Maar daarvoor is de mens te ingewikkeld, betoogt hoogleraar Floortje Scheepers. 


Levenskennis bij The School of Life

Je hebt van alles geleerd op school. De data van veldslagen, de hoofdsteden van landen, de stelling van Pythagoras. Maar veel van de onderwerpen die uiteindelijk echt de kwaliteit van je leven bepalen, zijn nooit aan bod gekomen. Met wie moet je een relatie beginnen? Wat voor werk past bij je? En hoe vind je betekenis in je leven? Spijker daarom je levenskennis bij met een programma van The School of Life. Op basis van ideeën uit de filosofie, psychologie en kunst, helpen we je op weg naar meer zelfkennis, kalmte, veerkracht en verbinding.
Analyse: Hanneke Felten van Movisie

Mensen met een psychische kwetsbaarheid kunnen te maken krijgen met vooroordelen en stereotypen vanwege hun kwetsbaarheid. Zo stuitte onlangs opvang voor mensen met een psychische kwetsbaarheid op weerstand bij buurtbewoners. De buurtbewoners meenden dat hun komst gevaarlijk of ontwrichtend zou zijn voor hun buurt. Hoe voorkomen we dergelijke vooroordelen en stereotiepe beelden en wat is daarbij werkzaam?     


Team ED: Sociaal uitzendbureau voor ervaringsdeskundigen

De ervaringsdeskundigen van TEAM ED hebben uit eigen ervaring meegemaakt wat het is om uit het dal te klimmen van psychische, financiële, verslavings-, eenzaamheids- of huisvestingsproblemen of een combinatie hiervan. De ervaringsdeskundigen denken mee over de zorg, zetten zich in voor sociale projecten, bieden ondersteuning of een luisterend oor.Samen zorgen zij ervoor voor dat individuen of organisaties in Amsterdam er werkelijk iets béter van worden.

HOP training

Open zijn over je psychische klachten is een keuze. Jóuw keuze wel te verstaan. En eentje die niet eenvoudig is. Wil jij weten hoe je dit goed onderbouwd kunt doen? Dan is de HOP-methode misschien iets voor jou: Honest, Open en Proud: eerlijk, open en trots


Kunst: Beautiful Distress, bureau voor emancipatie van de waanzin

   Beautiful Distress is opgericht in 2014 vanuit de opvatting dat veel mensen lijden aan de gevolgen van ernstige psychische ziektes. Er is relatief weinig maatschappelijke aandacht voor deze groep patiënten en hun problemen zijn vaak omgeven met taboes. Beautiful Distress zet kunst in om dit lijden zichtbaar te maken en zo meer begrip en compassie te kweken voor mensen die kampen met psychische aandoeningen en hun naaste omgeving. Beautiful Distress werkt met kunstenaars van naam, die in hun oeuvre affiniteit met de doelstellingen van de Stichting hebben laten zien.